Snoeien van bomen

Snoeien van bomen is in te delen in de volgende vormen:
-Begeleidings / onderhoud snoei-
-Knotten-
-Kandelaberen-

Begeleidend / onderhoud snoei
Met begeleidings snoei voorkomt u problemen in een later stadium. Daarnaast is snoei vaak noodzakelijk in geval van hinder en/of gevaarlijke situaties, waardoor de veiligheid voor de omgeving in gevaar komt.

Knotten
Hierbij worden de takken tot bijna op de stam teruggenomen. Niet iedere boom kan zomaar geknot worden.

Waarom knotten?
Knotwilgen, nieuw aangeplant of ouder, moeten eens in de 3 tot 5 jaar worden geknot. Het is niet verstandig om langer dan 5 jaar te wachten, omdat de kans dan groter is dat de bomen aangetast zullen worden door de ‘watermerkziekte’. Daarbij komt dat de takken snel te zwaar worden zullen afbreken. Geknotte wilgen kunnen heel oud worden en zijn beeldbepalend in ons landschap.

Kandelaberen
Kandelaberen is het afzagen van alle takken zodat er alleen nog een stam en dikke takstompen overblijven. Het woord is waarschijnlijk afkomstig uit het engels – candle.  Wat er van de boom overblijft lijkt erg op een kaars. Platanen in een stad, worden tegenwoordig op deze manier vaker gesnoeid. Helaas is dit door ruimte gebrek vaak de enige oplossing.

Nadelen van Kandelaberen;
Esthetische waarde. De kroon van de boom krijgt een volkomen andere vorm.  De vele fijne takken verdwijnen, er blijven stompen over die massaal uitgroeien.

Onderhoud. Een eenmaal gekandelaberde boom moet regelmatig worden bijgehouden. Het is zeker geen eenmalige ingreep.

Levensduur boom. Veel bomen kunnen er slecht tegen. De Plataan heeft er duidelijk geen moeite mee maar een kastanje gaat er vaak aan dood.

Voor deze “snoeimethode” moet een kapvergunning  worden aangevraagd.
Neemt u gerust contact met ons op als u vragen heeft.